1 Night 4 Dakar

1 Night 4 Dakar, een SeneBelgische aanpak.

Alles begon in 2000 met een eenmalige Lennikse fuif, een One Night For Dakar, waarvan de opbrengst naar medische steun ging in Dakar. Die succesvolle ene nacht, zou blijven duren en kent geen einddatum. 1 Night 4 Dakar (1N4D) is een groot samenwerkingsproject geworden, met Belgische en Senegalese partners. Samen proberen we een antwoord te bieden op de noden die zich op het terrein uiten, hetzij met financiële of materiële hulp, maar het liefst nog, door de koppen bij elkaar te steken en de nodige knowhow te zoeken voor een duurzame en onafhankelijke aanpak.

Initiatiefnemer is Dirk Vande Sype, huisarts in Lennik. Omringd door trouwe vrijwillige medewerkers, groeide het team uit tot een zeer gedreven ploeg, dankzij wie al tal van projecten het daglicht zagen.
Alia Fall, projectleider van 1N4D in Dakar, is Dirks evenbeeld. Ze zijn elkaars alter ego : zeer gemotiveerd, met een overtuigend sociaal engagement, creatief en boordevol passie. Ze zitten nooit stil en hebben weinig nachtrust nodig. Samen bouwen ze een krachtig netwerk uit van sociaal ondernemende mensen ; zowel in België als in Senegal.

De filosofie van 1 Night 4 Dakar is eenvoudig. 1 Night 4 Dakar vzw is een vrijwilligers-organisatie die steun biedt aan bestaande kleinschalige initiatieven, om ze te helpen uitgroeien tot zelfstandige projecten met een sociale weerslag en een maatschappelijke uitstraling. Zo steunt de Belgische ploeg van 1N4D samen met ‘Les Maristes’ (de Senegalese ploeg van 1N4D) tal van medische, educatieve, coöperatieve en sociale initiatieven in de hoofdstad Dakar, en op het eiland Gorée.

 

[ Van 2010 tot nu

1N4D verhuist naar de wijk Maristes in de hoofdstad. Van daaruit begeleidt Alia Fall en zijn team 4 nieuwe projecten :

TFC EXCELSIOR is een voetbalproject voor meisjes en jongens in Pikine. 1 Night 4 Dakar koppelt hun sportieve opleiding aan een onderwijsprogramma en verzorgt de educatieve vorming.

Een tweede project heet Réseau KOOM KOOM, wat "economie" betekent in het Wolof. Het groepeert en begeleidt een 60-tal vrouwenorganisaties uit de regio Dakar, die samen economisch renderende projecten proberen uit te werken.

We kwamen in contact met Natuurpunt en Solsuffit, een Vlaams initiatief dat koken met zonlicht promoot in het Zuiden. Zo ontstond NRJSOL, dat nieuwe initatieven ontwikkelt rond alternatieve energie in en rond Dakar.

Tenslotte ondersteunen we sinds 2010 het Dispensaire SAINT MARTIN, een zeer druk bezocht dispensarium in de Medina van Dakar, dat vooral gericht is op vrouwen en kinderen.

Sinds de beginjaren van 1N4D krijgen studenten de mogelijkheid om hun stage te doen in een van onze projecten. En ook verschillende vrijwilligers hebben al gedurende lange periodes (3 tot 6 maanden) ter plaatse meegewerkt.

 

[ Een beetje 1N4D-geschiedenis.

In 2000 waren we voor het eerst in Dakar, de hoofdstad van Senegal én de grootste havenstad van de hele West-Afrikaanse kust. We belandden in de wijk 'Pikine', de armste bidonville met meer inwoners dan in de stad zelf : opeen gepakte overbevolkte woonblokken ; zanderige straten zonder riolering ; heet in het droge seizoen en voor een deel onder water tijdens het regenseizoen ; een broeihaard van malaria en sommige jaren cholera ; een stad van vooral kinderen, werkloze jongeren en vrouwen met aanslepend analfabetisme ; weinig toegankelijke gezondheidszorg en uitgesproken armoede. We begonnen er samen met de inwoners projecten uit te werken, met als doel de levenskwaliteit te verbeteren. Onze voornaamste doelgroepen waren jongeren en vrouwen.

 

[ Realisaties.

We bouwden een dispensarium, zorgden voor de uitrusting ervan en stonden in voor de werkingskosten, de lonen van de artsen en van het verplegend personeel. Naast eerstelijnszorg was er ook veel aandacht voor preventie: vaccinaties, voedingadvies voor baby's en kleine kinderen, hygiëne en preventie van seksueel overdraagbare ziekten.

Vrouwengroeperingen leerden met microkredieten werken en de jongeren openden een internetcafé.

Er was ook geen basisschool in de wijk. Op vraag van de inwoners begonnen we daarom in 2008 aan ons -tot dan toe- grootste project : de bouw van een basisschool voor 500 leerlingen. De school was afgewerkt in 2010 en werd uitgerust met heel wat nieuw materiaal.

Op Gorée, het bekende slaveneiland dat Unesco werelderfgoed is, vlak voor de kust van Dakar, bouwde de Wereldbank een dispensarium. 1N4D rustte het uit met medisch materiaal en installeerde er een tandartskabinet. Sindsdien kunnen de inwoners van Gorée op hun eigen eiland worden verzorgd. De Lennikse brandweer schonk ons een ambulance waardoor ernstig zieke eilandbewonders van uit de haven meteen naar een ziekenhuis vervoerd kunnen worden.

We openden in Pikine het centrum 'CITY 2', dat de verschillende projecten coördineerde. City 2 werd de plek waar de verschillende locale organisaties vergaderden en waar vrijwilligers en studenten onderdak vonden. Het werd bemand door een team van Senegalese medewerkers, onder leiding van Alia Fall, die voor ons na 20 jaar in Brussel, terug naar Dakar verhuisde. Behalve het begeleiden van de verschillende projecten, zou zijn taak er vooral in bestaan het locale team voor te bereiden op autonomie.

We kregen ook de kans samen te werken met SECOSEN, een Senegalees bedrijf met Belgische roots, dat zuiver drinkwater produceert en verdeelt in Senegal. Onze jongeren kregen er een opleiding en verzorgden in de regio van Dakar een deeltje van de distributie.

 

[ Tussen 2000 en nu hebben we als kleine organisatie ontzettend veel geleerd, uiteraard met vallen en opstaan. We hebben onze houding en onze inzet moeten bijsturen. We hebben ontgoochelingen moeten verwerken en positieve ervaringen moesten we leren gebruiken. Op die manier is onze visie over werken met partners in het Zuiden met de jaren sterk geëvolueerd, niet in het minst uit respect voor onze partners in Dakar, die zich onvermoeibaar inzetten om gelukkige wereldburgers te zijn.